Tips & Råd  Tips på gardiner & tyger

Tips på gardiner och tyger

Att använda tyg i ett rum både skapar karaktär och fungerar ljuddämpande. Om man t.ex. vill skapa hotellkänsla i sovrummet räcker det inte med tapet utan känslan upplevs bäst med gardiner. Det är mycket att tänka på när man ska välja gardintyg. Mycket är naturligtvis smak och vilket du tycker är snyggt. Sen beror det ju på vilken effekt du vill ha. Ska det synas mycket, lite grann eller är det kanske enbart för insynsskydd? Beroende på vilken uppsättning du ska ha så lämpar sig olika tygkvalitéer – och du kan alltid fråga oss mer om det i butiken. Om man har lite lägre i tak är det ofta snyggt med en skena i taket så att gardinerna hängder hela vägen ner i golvet och på så sätt ger en känsla av högre takhöjd. 

 

små detaljer gör skillnad

Det är små detaljer som gör skillnad för att helhetsintrycket ska kunna skapa den effekten du vill i rummet. Saker som höjden på gardinstången, längden på gardinerna och gardinbredd kan ge helt olika effekter.

 

Blått gardintyg   Designers Guild tyger

Vi har gardintyger från kända varumärken, bland annat Designers Guild, Manuel Canovas & William Morris  

 

 Viktigt att tänka på:

  • Mäta ordentligt. Bredden och höjden på gardinen
  • Valet av gardinstång eller skena kan var avgörande för intrycket. Vi säljer gardinstänger av bra kvalité både i trä och metall. Det finns många kombinationsmöjligheter och till detta finns även en hel del tillbehör att köpa i butiken. Materialen och stilarna är många. 
  • Fyll ut på bredden. Att bara ha en gardinlängd ser ofta lite klent ut beroende på tyg. Ta dubbel bredd så ser det modernare ut. 
  • Rätt längd - sy inte gardinerna för kort. Av praktiska skäl är det ibland nödvändigt med något cm ovanför golvet men om det går, och passar, är det vackert med gardiner som faller i marken. Vår personal i butiken och våra egna sömmerskor ger dig de bästa tipsen på hur du ska få det sådär rikligt snyggt.

Möbeltyg – vad ska man tänka på?

Detta beror på hur möbeln kommer att användas och vilka krav som ställs på kvalitén. En stoppad möbel som används ofta har ofta högre krav på slityta än en stolsits. Ett tyg som är vävt tätt är generellt starkare än ett glest, men även fibrernas kvalité är viktigt.

Många tyger har testat sin slitstyrke genom det sk. Martindale testet vilket ger indikation om hur tyger bör användas bäst.

Vi samarbetar med duktiga tapetserare i Göteborg så prata med oss om du ska klä om t.ex. en soffa, fåtölj eller stolar.

 

hur lång leveranstid är det på tyger 

Vi har många leverantörer och därför skiljer sig leveranstiden något. En hel del tar bara en dag, men annars är leveranstiden generellt sätt 2-3 dagar för svenska tyger och 10-14 dagar för utländska. Men det varierar så fråga oss i butiken så ger vi dig mer exakt svar för just din tyger.

 

Manuel Canovas tyg   William Morris Pimpernel tyg

Bild 1) Gardintyget L'envol från Manuel Canovas. Bild 2) Gardintyget Pimpernel från William Morris.  

 

vill du ha hjälp med modellförslag och kombinationer? 

Fråga oss. Våra erfarna inredare vet vilka tyger som passar både ditt hem och din budget. Kom in till oss så ska vi hjälpa dig med allt vi kan. Har du ett lite större projekt på gång så gör vi även hembesök och kan ta alla mått som behövs till gardiner mm. Mer om våra hembesök som du kan läsa om här >>

 

behöver du hjälp med sömnad av gardiner? 

Engelska Tapetmagasinet har egen syateljé i huset som kan sy upp saker till ditt hem av de tyger vi säljer. Våra duktiga sömmerskor har många års erfarenhet och har sytt det mesta genom åren som t.ex. gardiner, hissgardiner, sänggavlar, sängkappor, kuddar, överkast och enklare tapetserarjobb. Mer om detta kan du läsa här >>

Kuddar & mattor

Jessica Zoob Big Smile Kudde
Kudde
1 315 kr
Missoni Luanda Matta
Matta
fr. 7 875 kr
Christian Lacroix Souk Matta
Matta
16 250 kr
Missoni Lara Badmatta
Badmatta
1 315 kr
Jessica Zoob Breathe Velvet Kudde
Kudde
1 560 kr
Rabatt på tapeter
Stäng