Stäng
Stuckatur / Vägglister
Vägglister

Följ trenden:
Sätt upp en vägglist

Att sätta upp en vägglist är enkelt och skapar karaktär till ett rum. Tidstypiska vägglister från 1890-talets arkitektur eller enklare jugendprofileringar. Det finns lister för alla stilar och när det är klart är det bara att välja passande färg eller tapet till. Vill du ha råd, så ring oss gärna på 031-711 98 50. 

  Sortering: Artiklar per sida:
  Orac Decor P9010
  Vägglister
  295 kr
  Orac Decor P8030
  Vägglister
  130 kr
  Orac Decor PX103
  Vägglister
  58 kr
  Orac Decor P8040
  Vägglister
  319 kr
  Orac Decor P8050
  Vägglister
  333 kr

  Orac Decor P4020
  Vägglister
  185 kr
  Orac Decor P8020
  Vägglister
  180 kr
  Orac Decor PX102
  Vägglister
  107 kr
  Orac Decor P2020
  Vägglister
  185 kr
  Orac Decor P7040
  Vägglister
  256 kr

  Orac Decor P6020
  Vägglister
  265 kr

  Sveriges ledande webshop för vägglister online

  ORAC DECOR STUCKATUR

  Stuckaturer i alla dess former - sortimentet skapar enorma möjligheter att få ett vackrare hem, eller restaurera något som blivit förstört under tidens lopp. Produktsortimentet är allt från paneler, takrosetter, väggpaneler, taklister, foder eller andra dekorationer från Orac. Tidstypiska lister och takrosetter från 1890-talets arkitektur eller enklare jugendprofileringar. Det finns stuckaturer för alla stilar. Mycket enkelt att montera och gör stor skillnad i ett rum. Här i webshopen säljer vi takrosetter, lister, väggpaneler mm. I butiken hittar du hela sortimentet.


  I webshopen har vi valt ut de stuckaturer som är mest populära och letar du efter något speciellt så slå oss gärna en signal på 031-711 98 50 eller maila oss på info@engelskatapetmagasinet.se så hjälper vi dig.

  I butiken hittar du takrosetter samt smala och breda taklister i olika former. Stuckatur gjordes ursprungligen i gips men då det är betydligt dyrare så görs den idag i frigolit eller ett plastmaterial som heter polyretan. Dessa kan sättas upp av vem som helst. Vi har allt du behöver för att sätta upp dom och sedan måla in dom i takfärgen.

  Stuckatur kommer från ordet stuck som är ett gipsbruk. Det förekom redan 1500 år f. Kr. i Egypten där man använde stuck som ytskikt på sandstensskulpturer för att få ett jämnare underlag att måla på. Från Egypten spred sig tekniken åt alla håll. Sin största antika förfining fick tekniken i Rom och det användes runt om i hela det romerska riket. Det var på så sätt stuck nådde norr om alperna. När romarriket föll bevarades stucktekniken som ett billigt sätt att härma stenskulpturer, men någon egentlig utveckling ägde inte rum förrän under renässansen. I sina försök att återskapa antiken arbetade den tidens arkitekter mycket med stuckaturer.

   

  Under barocken blev det än vanligare och man kunde nu skapa dekorationer som tidigare hade varit omöjliga. Storhetstiden för stucken var 1700-talet, inte minst i sydtyskland och Österrike. Drottningholms slott är det byggnadsverk som gav tekniken sitt stora svenska genombrott. Ännu vid förra sekelskiftet var stuckaturkonsten betydande, men när funkisen slog igenom försvann den nästintill helt. Först när intresset för gamla hantverk vaknade till liv igen återkom några hantverkare, men i mycket blygsammare form än förr.

  Idag används stuckatur både i privata hem men det är också vanligt till både restauranger och hotell.