Tips & Råd / Underarbete

Så lyckas du med underarbetet

Vi får ofta frågan om det finns det några genvägar? Det ärligaste svaret är nog nej, men det finns såklart tips och råd och produkter som gör det enklare för dig. När du ska måla eller tapetsera är det viktigt att underarbetet är ordentligt gjort. Vi lovar att det är värt det! Beroende på vad det är för skick på väggarna idag så behöver man göra olika saker. Bäst är att prata med oss direkt i butiken men här kommer några generella tips.

Vi reder ut vad som är viktigt att tänka på

Måste jag ta ner den gamla tapeten?

Sitter den bra - låt den sitta. Kontrollera att den inte släppt någonstans. Laga med lite lim vid behov. Märker du att den släppt på flera ställen och att det kanske även släppt ner till botten är det förmodligen dags att ta ner tapeten helt och hållet. Ett alternativ - och kanske det smidigaste - är att ånga ner tapeten. Ångmaskin finns till uthyrning i butiken, och gör det mycket enklare att få ner tapeten. Ett annat alternativ är att väta tapeten med en trasa och sen använda sig av en spackelspade för att riva ner tapeten. Är det en vinyltapet ska den tas ner.

Jag ska sätta en ljus tapet på en mörkt målad vägg - hur gör jag?

Vi rekommenderar alltid att du grundmålar i detta fall. Är bakgrunden jämnt mörk blir eventuellt synlighet också jämn men är det däremot starka kontraster så är det risk att dessa syns igenom på den nya. Det finns också alltid en risk till någon millimeters skarv här och där mellan våderna och då är det bäst att ha målat just dessa i rätt färg så att detta inte syns.

Det är målade väggar idag. Är det bara att tapetsera?

Är det en matt enfärgad målarfärg går det bra att tapetsera direkt på. Är det däremot en glansigare färg kan man behöva matta av ytan genom att slipa ner den med ett sandpapper och grunda den med en grundfärg anpassad för vägg. Fettrester i t.ex. kök måste tvättas bort med målartvätt eftersom det annars kommer göra det svårt att få fäste för limmet och tapeten.

När jag spacklat färdigt är det bara att hänga upp tapeten då?

Javisst - bara du har förlimmat. Förlimning är ett viktigt moment. Alla sugande ytor - hit räknas spackel, ny gips mm.- ska först strykas med en tunn limlösning för att det limmet som senare ska hålla tapeten inte bara ska försvinna in i väggen med trista blåsor som följd. Hos oss hittar du bra lim att göra detta med. 

Ska jag spackla eller slipa ner skarvarna på den gamla tapeten?

Båda sätten fungerar. Bäst är dock att spackla ut skarvarna. Blir snyggast och dammar betydligt mindre. Slipning kan ha den nackdelen att man i allmän slipglädje slipar igenom pappret och får ett hål där slipdamm tränger in och som sedan ändå måste spacklas ut.

Hur noga måste jag spackla?

Var noga. Det arbetet du lägger ner har du mångfalt igen. Tänk på att släpljus förstärker ojämnheter - extra noggrann spackling på dessa väggar. En tapet döljer en del ojämnheter - men utgå ifrån att det ska vara helt slätt. Du ska efteråt kunna titta på din tapet utan att ångra onödiga missar i underbehandlingen. Tycker du det är trist att spackla säljer vi renoveringstapet som är en slags tjock tapet som ger en helt slät yta. Väldigt smidigt och du slipper allt damm det blir av att slipa spackel.

Underarbete för papperstapeter 

Papperstapeter ska alltid limmas på tapeten. Det är nödvändigt att pappret får svälla. När du limmat tapeten vik ihop den och låt den ligga - normalt 5 - 7 minuter. Limmet ska alltid läggas på flödigt. Använd roller vid påstrykning. Undvik att lim i kanterna torkar. Eventuellt kan extra lim behöva påföras i skarven för att undvika kantresning. 
Läs tips på hur du sätter upp papperstapeter här >

 

 

Underarbete för non woven-tapeter

Non-woven-tapeter har ingen pappersbaksida som ska svälla utan här kan du limma direkt på väggen. Till de flesta non-woven tapeter används ett starkare lim, vi rekommenderar vårt Kombilim eller Metylan Direct. Vissa tyngre non-woven kräver ett starkare lim, använd då Väv-lim Extra. Var också observant på att det finns en del fabrikat som rekommenderar grundmålning. Grundmålning krävs också ibland under tunnare, ljusare non-woven tapeter. Non-woven kan också kallas för "smart paper", "easy-up" eller "quick-up". Om du så önskar går det även att lägga limmet på tapetens baksida - fast då behöver den inte ligga och dra. 
Läs tips på hur du sätter upp non-woven-tapeter här >

 

 

Ska tapeten sättas kant-i-kant? 

Nästan alla tapeter är kantskurna idag och är rekommenderade att sättas kant i kant. Exempel på sådana som inte ska sitta kant-i-kant utan med överlapp är Lim & Handtrycks handtryckta tapeter eftersom de inte är kantskurna.

Verktyg till underarbete & tapetsering

Tapetset - large Tillbehör -17%
Tillbehör
875 kr
Tapetset - medium Tillbehör -20%
Tillbehör
425 kr
Rakblad Tillbehör
Tillbehör
45 kr
Tvättsvamp Tillbehör
Tillbehör
75 kr
Rollerset + Non-woven tapetlim Tillbehör -7%
Tillbehör
250 kr
Tapetset - small Tillbehör -8%
Tillbehör
250 kr
Rollerset Tillbehör
Tillbehör
119 kr

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER