Var kommer egentligen tapeten ifrån och vad är historian bakom? Vi reder i stora drag ut hur det blev så populärt i Sverige. Under stormaktstiden, på 1600-talet, var det adeln och borgare som hade råd att dekorera sina hem. Mycket målades, men det var också vanligt att använda tapeter. Tapeter under denna tid bestod av målad textilväv eller gyllenläder. Gyllenläder ser man ofta i äldre slott där de finns bevarade. Att trycka papperstapeter var ett försök till att efterlikna lyxiga väggbeklädnader som exempelvis just gyllenläder. De äldsta bevarade papperstapeterna är från 1500-talets England och den äldsta bevarade papperstapeten i Sverige hittades i Malmö. Den påträffades under 1950-talet i det så kallade Rosenvingska huset och har kunnat dateras till ca 1570.
Läs mer om tapetmodet genom tiderna här >
Det finns ett stort intresse för kulturhistoriska och limtryckta tapeter. I vår butik och på vår webshop har vi tapeter från det bästa inom just detta - Morris & Co, Farrow & Ball, Duro, Boråstapeter, Cole & Son, Little Greene, Sandberg och Lim & Handtryck (som tillverkar alla sina tapeter efter kulturhistorisk tradition). Lim & Handtrycks mönster får de från fynd gjorda runt om i Sverige och Europa. Ett litet fragment kan bli en hel tapet. Mönstermässigt finns det tapeter från tidigt 1800-tal fram till mitten på 1900-talet. Är du nyfiken på att läsa mer om de olika tidsepokerna som funnits genom åren så kan du läsa mer HÄR.
I Sverige började tapeter tillverkas under 1700-talet och var då ofta en blandning av handmålade och tryck med limfärg. Under mitten av 1700-talet i samband med rokokon blev det mode med papperstapeter och randiga tapeter med blomsterslingor. I mitten av 1800-talet började papper tillverkas på rulle och man kunde då istället valstrycka tapeter. Valsar gjorde man genom att skära ut mönster på en rund stock och man kunde då göra tapeter snabbare och billigare. Varje mönster fick en egen tryckvals. Tapeter blev då billigare och mer tillgängliga för vanligt folk. Eftersom papperskvalitén inte var så hög vid denna tid, där färger blektes, gulnade och pappret ofta gick sönder, innebar det att man fick tapetsera om ofta.
Under tidigt 1800-tal förändrades tapetmodet och mönster byttes ut mot enfärgat med bårder eller dekorativa detaljer. Ultramarinblå var den dyraste färgen att framställa och den blev oerhört populär under denna period. Både adel och storbönder hade detta i sina salonger men när det till slut blev populärt bland vanligt folk gick de istället över till guldtryck. Guldtryck började tillverkas under mitten på 1800-talet men det var först efter 1870-talet som det blev populärt.
Det var också under tidigt 1800-tal som det blev populärt med en vacker färg med namnet schweinfurtergrön, men för att tillverka den användes bland annat arsenik. Dock kom det hälsovarningar i slutet av 1800-talet och 1876 förbjöds alla försäljning av arsenikhaltiga varor. På denna tid såg man annonser i tidningar som löd: ”Garanterat arsenikfria tapeter”. England var snabba på att tillverka de mer hälsovänliga tapeter och det var också i denna tid som Engelska Tapetmagasinet började att importera just engelska tapeter till Sverige. Läs mer om det här. Utbudet var stort och efterfrågan enorm. När tapeter hade blivit folkligt fanns det också tapetfabrikanter i varenda stad och mönsterutbudet växte sig stort.
Läs mer om tapetmodet under 1800-talet här >
Under slutet av 1950-1960-talen blev det kris för den mönstrade tapeten, då sjögrästapeter istället blev populärt. Under denna period var textiltapeter populära, men eftersom de hade ett högre pris tillverkades imitationer av dessa på papper. Under slutet av 1960-1970-talet kom den mönstrade tapeten tillbaka - och det med råge! Denna gång som vinyltapeter och med starka färger. Vinyltapeter blev väldigt populärt för den praktiska aspekten, eftersom de var betydligt tåligare än papperstapeterna på denna tid. Idag är pappertapeter oftast av mycket högre kvalité, medan vinyl står emot fläckar bättre.
Läs mer om tapetmodet under 1900-talet här >
Numera tillverkas en stor rad olika typer av tapeter. Papperstapeter och non-woventapeter är allra vanligast. De så kallade non-woven tapeterna, som också kallas för easy-up-tapeter, är cellulosabaserade och sväller inte när man lägger tapetlim på dem. Istället för att lägga tapetlimmet på tapeten, rollar man det istället på väggen och sätter sedan upp tapeten torr. Detta har förenklat tapetseringen och till och med gjort det enklare att tapetsera än att måla.
Förutom dessa typer av tapeter finns idag en hel del vinyltapeter, sjögrästapeter och även digitaltryckta tapeter. De digitaltryckta tapeterna har blivit populära, för man kan trycka olika storlekar anpassade efter specifika mått på en vägg, samtidigt som man kan trycka mängder av färger. Trycket blir blir plattare och jämför man med traditionellt tryckta tapeter är det en markant skillnad. Dock är möjligheterna att trycka vissa motiv och färger oändlig. Olika mönster och känslan man vill få fram med sin tapet, kräver olika material och tillverkningssätt. Många stilar kommer och går, men i takt med vår nyfikenhet för vår historia har många tapettillverkare satt igång reproduktioner av historiska tapetmönster.