Inspiration / William Morris tapeter

William Morris – ständigt på tapeten

The man, the myth, the legend

Aldrig förr har intresset varit så stort för tapeter och tyger från William Morris. Det är intressant att se hur vi svenskar, med den nordiska inredningsstilen, verkligen har tagit till oss av den historiska designen från sent 1800-tal och skapat vårt eget uttryck. Vi har lyckats att ta de bästa av de två världarna, där den lite tyngre känslan i William Morris mönster blir en perfekt back-drop till rena linjer, med tex mer stilistiska ljusstakar i mässing. Det är precis som att vi faktiskt behövde något att balansera upp alla vita väggar vi sett de senaste åren.

 

William Morris Willow Bough hos Emma von Bromssen

Bild 1) Emma von Brömssens vackra hem i reportage i Sköna Hem. Tapeten Willow Bough från William Morris. Perfekt blandning mellan historiska motiv och moderna möbler. Bild lånad från www.skonahem.com

 

VEM VAR EGENTLIGEN WILLIAM MORRIS? - DENNA LEGEND INOM TAPETDESIGN?

William Morris föddes 1834 i Walthamstow i England där han växte upp i en välbärgad familj. Han studerade vid Oxford Universitet och försökte sig på både arkitektur och måleri men ägnade sig istället åt poesi och skrev noveller. Han blev också en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen som startade som en reaktion mot den industriella revolutionen. Istället för industriproduktion förespråkade rörelsen hantverket och den personliga stilen. De ville istället se en återgång till traditionellt konsthantverk, och ville upphöja hantverkare till status av konstnärer. Arts and Craft influerade både arkitektur, hantverk, stadsplanering och trädgårdskonst. Uttrycket var inspirerat från medeltiden och gav ofta ett rustikt intryck. Allt handlade om att ge en genuin konstnärlig prägel. Förutom att skapa vackra saker, drevs rörelsen av att konsten också skulle göras mer tillgänglig för folket. Anhängare av denna rörelse föredrog en tillvaro i lantlig idyll snarare än livet i storstäderna, som under denna tid blev en stökig bullrig miljö.

 

William Morris tapet Pimpernel   William Morris tapeter

Bild 1) Tapeten Pimpernel, Morris & co. Bild 2) Tapeten Honeysuckle & Tulip från William Morris.

 

HIPSTERS PÅ TAPETEN

Vill man, kan man absolut dra en parallell till dagens Hipsters, där man faktiskt kan se en del likheter. Hipsters ser inte bara ut lite som Morris, med sitt utväxta skägg, utan dras ofta till det naturliga, och landet, men denna gång vill man bo på landet - fast mitt i stan. Den tid vi lever i nu med ständig förändring och högt tempo gör kanske att vi också känner samma typ av behov att det klassiska, tidlösa och välbekanta. Morris mönster ger oss denna känsla och påminner oss om det långsamma hantverket. Den massproduktion som fullständigt översvämmar vårt samhälle får ofta kritik och därför kan man se likheter mellan det som Morris och hans vänner motsatte sig - och dagens samhälle.

 

William Morris handtryckta tapeter   William Morris 1800-talet   William Morris tapetmönster

Bild 1) Mönsterarkiv för tapeter hos Morris & co. Bild 2) William Morris. sent 1880-tal. Bild 3) Foto från designstudion hos Morris & Co.

 

ARTS & CRAFT I SVERIGE

Även i Sverige fick Arts and Crafts-rörelsen inflytande i början av 1900-talet och vår egen Carl Larsson tillsammans med sin fru Karin, anammade dessa idéer men skapade sin egen version med rötter i den svenska bondekulturen.

 

År 1860 grundade Morris inredningsfirman Morris, Marshall, Faulkner & Co tillsammans med bland annat Rossetti och Webb och de ansågs mycket moderna för sin tid. De utformade gobelänger, tapeter, tyger och möbler. Inspiration kom från naturen och istället för syntetiska färgämnen valde de naturens egna. År 1875 fick William Morris ensam kontroll över bolaget, som han då döpte om till Morris & Co. Under denna tid blev Morris också engagerad som socialistisk aktivist och var en av grundarna till denna organisation.

 

Det fanns dock en motsättning mellan hans ideal och verkligheten. Målsättningen var att skapa vackra föremål till överkomliga priser för vanliga människor, men i verkligheten var det bara överklassen som hade råd med hans vackert handgjorda och därmed dyrbara föremål. En av kunderna var Drottning Viktoria som beställde tapetmönster med sina kungliga initialer till sitt slott Balmoral i Skottland.

 

Handtryckta tapeter från William Morris.  William Morris tapet arbetsrum

Bild 1) Handtrycka tapeter som tilverkas på beställning. Kontakta oss för offert. Bild 2)  Tapeten Bramble från Morris & co ur kollektionen Archive III.

 

ENGELSKA TAPETER 

Morris formgav ca 50 tapetmönster och hundratals mönster för tyger, men detta till trots är det svårt att förstå att han under sin livstid blev mer uppskattad för sin poesi än för sin design. Det var först efter hans död som hans tapeter och tyger spreds över världen. Engelska Tapetmagasinet har sålt William Morris sedan begynnelsen, då vi startade 1899. Eftersom merparten av svenska tapeter under denna tid innehöll arsenik, blev de engelska tapeterna oerhört populära. Under åren har många givetvis inspirerats av denna legend och många tapeter påminner om hans verk. 2014 kom Sandberg tapeter med kollektionen Brunnsnäs som har många varianter i samma anda.

 

Några av de mest populära mönstren är Golden Lily, Pimpernel, Willow Bough och Standen. Under 2015 kom kollektionen Archive III som redan fått storsäljare i form av Seaweed och Bramble. I webshopen har vi alla William Morris tapeter och stora delar av hans tyger. Vi har också en hel del övriga produkter med hans vackra mönster på. Exempelvis brickor och paraplyer och i butiken i Göteborg hittar du tallriksunderlägg, glasunderlägg och kaffekoppar. 

 

De mest populära tapeterna från William Morris

Våra favorittapeter från William Morris

Brickor och paraplyer. Design: William Morris

William Morris Golden Lily
Paraply
495 kr

 

 

 

THE BROOK >>
Tapeten The Brook från Morris

 

TAPETPROV
Tapetprover på Morris tapeter

Du kan beställa tapetprover och tygprover på alla William Morris mönster hos oss. Gör beställningen direkt under tapeten eller tyget du är intresserad av.

  

Morris vs Hipster

Visst ser man likheten? Det finns många paralleller mellan vår tid och tiden då William Morris startade Morris & Co, i slutet av 1800-talet. 

 

TAPETENS HISTORIA

Vad är tapetens historia

Läs mer om historiken  >>

 

1800 - NUTID

Vad är tapetens historia

Tapetmodet över tid  >>

Stäng