Inspiration / Retrotapeter och inredning

Retrotapeter sätter stilen

Alltid lika aktuellt

Storhetstiden för retro var under 50-, 60, och 70-talen. Denna epok innebar starka, pigga färger och stilrena former. Just under denna period låg Skandinavien i framkant, där framförallt Sverige och Danmark var tongivande, vad gällde design och som en motreaktion på alla de större tunga möblerna som varit under efterkrigstiden behövdes något piggare.

 

Plastmöbler i kombination med möbeldesign där smala och lätta träformer i teak också var ett vanligt förekommande material som gjorde sig fint till alla de färgsprakande, och ofta, grafiska tapeter som producerades under denna tid. Även plast blev oerhört populärt och vi verkade ha ett starkt behov av att få in färg i våra hem. Allt ofta i pasteller och mörkare varma toner som brunt och rostrött. Tapeterna under denna tid var ofta matchade med till exempel samma mönster som porslinet hade.

 

Retrotapet Stig Lindberg från Boråstapeters kollektion Scandinavian Designers.
Bild 1) Tapet från Boråstapeter och Boråstapeter och Stig Lindbergs mönster Tallyho, ur Scandinavian Designers. 

 

ORGINALMÖNSTER PÅ TAPETEN

Idag nytillverkats det en hel del retrotapeter från välkända formgivare samtidigt som det hela tiden dyker upp nya formgivare och varumärken med stark inspiration från just retroepoken. För några år sedan släppte Boråstapeter sin kollektion ”Scandinavian Designers” där de samlar de skandinaviska designklassikerna och sätter dem på väggarna. Kollektionen har tolv originalmönster från 1950-talest främsta formgivare; Arne Jacobsen, Karl Axel Pehrson, Stig Lindberg och Sven Markelius, som de gjort om till tapet. De mest kända tapeterna är Ypsilon, Herbarium, Trapez och Ratio.

 

Retrotapeter från England har blivit alltmer populärt där bland annat engelska tillverkaren Little Greene har tagit fram en kollektion som enbart är baserad på original. Kollektionen har åtta tapetmönster som alla är designade efter original från 1950-talet som hittades på ”Manchester's Whitworth Art Gallery”.  Retrotapet fran Little Greenes kollektion Retrospective.   Sanderson tapeter

Bild 1) Tapet från Little Greene med mönster från 1971 Bild 2) Tapeten Wrappings från Sandersons kollektion 50's collection.

 

DÅTIDENS TAPETER GER INSPIRATION IDAG

Även den engelska tillverkare Sanderson har tagit fram en kollektion som är baserad på retrotapeter. I kollektionen ”50s Wallpaper” har de utgått från orginalmönster som hittats i Sandersons arkiv, samtidigt som de skapat en hel del nya mönster, med starkt inspiration från denna tid.  

 

De senare åren har familjeföretaget MissPrint blivit allt större. Hemma i sin studio i England skapar de nutida designklassiker som blir så där ”lagom retro” som många är ute efter. Det känns retro, men det känns inte gammalt. Ljuva pasteller och knalliga färger gör att de passar perfekt för att sätta stilen med tapet i tex hall, kök eller barnrum.

 

Retrotapeter fran Midec ur kollektionen Miss Print 4.   Retrotapeter fran Midec ur kollektionen Miss Print.   Retrotapeter fran Midec ur kollektionen Miss Print.

Bild 1) Tapet från Midbec i kollektionen från MissPrint Bild 2) Grafiskt retrotapet från Midbec och MissPrint Bild 3) Kökstapet från Midbec och designer från MissPrint.

 

Utbudet av retrotapeter idag är stort och vi värnar ofta om att stilen i vårt hem ska följa originalet. Har vi tex ett retrokök är det allt vanligare att renovera det, sätta egen prägel med knoppar och bänkskivor men att låta stilen få vara kvar. Sätter man då en ny, fin tapet i rätt stil så förhöjer man känslan och ger balans. 

Färgstarka retrotapeter

Sandberg Våra visor Tapet
Tapet
870 kr
Little Greene Reverie Tapet
Tapet
1 270 kr
MissPrint Mountains Tapet
Tapet
895 kr
MissPrint Woods Tapet
Tapet
995 kr

Little Greene Starflower Tapet
Tapet
1 270 kr
Boråstapeter Mizo Tapet
Tapet
450 kr
MissPrint House Plants Tapet
Tapet
995 kr
Sandberg Särö Tapet
Tapet
870 kr

Sandberg Tistlar Tapet
Tapet
870 kr
Abigail Borg Dahlia Fox Tapet
Tapet
1 780 kr
MissPrint Guatemala Tapet
Tapet
895 kr
Mimou Ashbury Tapet
Tapet
795 kr

Boråstapeter Jordgubben Tapet
Tapet
550 kr
Cole & Son Palm Jungle Tapet
Tapet
1 275 kr

Grafiska mönster på tapeten

Boråstapeter Retro Tapet
Tapet
450 kr
Boråstapeter Prisma Tapet
Tapet
750 kr
Boråstapeter Trapez Tapet
Tapet
750 kr
Boråstapeter Bulbous Tapet
Tapet
750 kr

Boråstapeter Tallyho Tapet
Tapet
750 kr
MissPrint Chevron Tapet
Tapet
895 kr
Boråstapeter Ypsilon Tapet
Tapet
750 kr

Vintagekänsla - också en form av retrotapeter

Sanderson Chelsea Tapet
Tapet
850 kr
Sanderson Seagulls Tapet
Tapet
750 kr
Sandberg Ester Tapet
Tapet
780 kr
Sanderson Sail Away Tapet
Tapet
850 kr

MissPrint Fern Tapet
Tapet
995 kr
MissPrint Denver Tapet
Tapet
895 kr
Sanderson Flamingos Tapet
Tapet
895 kr
Sanderson Hedera Tapet
Tapet
750 kr

Stäng