Stäng
Inspiration / Retrotapeter och inredning

Retrotapeter sätter stilen

Storhetstiden för retro var under 50-, 60, och 70-talen. Denna epok innebar starka, pigga färger och stilrena former. Just under denna period låg Skandinavien i framkant, där framförallt Sverige och Danmark var tongivande vad gällde design. Som en motreaktion på alla de stora tunga möblerna som varit under efterkrigstiden behövdes något piggare.

 

Plastmöbler, i kombination med möbeldesign där smala och lätta träformer i teak också var ett vanligt förekommande material, gjorde sig fint till alla de färgsprakande och ofta grafiska tapeter som producerades under denna tid. Även plast blev oerhört populärt och vi verkade ha ett starkt behov av att få in färg i våra hem. Ofta i pasteller och mörkare varma toner som brunt och rostrött. Tapeterna under denna tid var ofta matchade med till exempel samma mönster som porslinet hade.

 

Retrotapet Stig Lindberg från Boråstapeters kollektion Scandinavian Designers.
Bild 1) Tapet från Boråstapeter och Boråstapeter och Stig Lindbergs mönster Tallyho, ur Scandinavian Designers. 

 

ORIGINALMÖNSTER PÅ TAPETEN

Idag nytillverkas det en hel del retrotapeter från välkända formgivare samtidigt som det hela tiden dyker upp nya formgivare och varumärken med stark inspiration från just retroepoken. För några år sedan släppte Boråstapeter sin kollektion ”Scandinavian Designers” där de samlar de skandinaviska designklassikerna och sätter dem på väggarna. Kollektionen har tolv originalmönster från 1950-talets främsta formgivare; Arne Jacobsen, Karl Axel Pehrson, Stig Lindberg och Sven Markelius, som de gjort om till tapet. De mest kända tapeterna är Ypsilon, Herbarium, Trapez och Ratio.

 

Retrotapeter från England har blivit alltmer populärt, där bland annat engelska tillverkaren Little Greene har tagit fram en kollektion som enbart är baserad på original. Kollektionen har åtta tapetmönster som alla är designade efter original från 1950-talet som hittades på ”Manchester's Whitworth Art Gallery”.  Retrotapet fran Little Greenes kollektion Retrospective.   Sanderson tapeter

Bild 1) Tapet från Little Greene med mönster från 1971 Bild 2) Tapeten Wrappings från Sandersons kollektion 50's collection.

 

DÅTIDENS TAPETER GER INSPIRATION IDAG

Även den engelska tillverkare Sanderson har tagit fram en kollektion som är baserad på retrotapeter. I kollektionen ”50s Wallpaper” har de utgått från orginalmönster som hittats i Sandersons arkiv, samtidigt som de skapat en hel del nya mönster, med stark inspiration från denna tid.  

 

De senare åren har familjeföretaget MissPrint blivit allt större. Hemma i sin studio i England skapar de nutida designklassiker som blir så där ”lagom retro” som många är ute efter. Det känns retro, men det känns inte gammalt. Ljuva pasteller och knalliga färger gör att de passar perfekt för att sätta stilen med tapet i tex hall, kök eller barnrum.

 

Retrotapeter fran Midec ur kollektionen Miss Print 4.   Retrotapeter fran Midec ur kollektionen Miss Print.   Retrotapeter fran Midec ur kollektionen Miss Print.

Bild 1) Tapet från Midbec i kollektionen från MissPrint Bild 2) Grafiskt retrotapet från Midbec och MissPrint Bild 3) Kökstapet från Midbec och designer från MissPrint.

 

Utbudet av retrotapeter idag är stort och vi värnar ofta om att stilen i vårt hem ska följa originalet. Har vi tex ett retrokök är det allt vanligare att renovera det, sätta egen prägel med knoppar och bänkskivor men att låta stilen få vara kvar. Sätter man då en ny, fin tapet i rätt stil så förhöjer man känslan och ger balans. 

Färgstarka retrotapeter

MissPrint House Plants
Tapet
995 kr
Little Greene Reverie
Tapet
1 340 kr
Boråstapeter Jordgubben
Tapet
549 kr
Abigail Borg Dahlia Fox
Tapet
1 780 kr
Sandberg Särö
Tapet
870 kr
Sandberg Tistlar
Tapet
870 kr
Boråstapeter Mizo
Tapet
449 kr
MissPrint Guatemala
Tapet
895 kr
Little Greene Starflower
Tapet
1 340 kr
MissPrint Woods
Tapet
995 kr
Cole & Son Palm Jungle
Tapet
1 275 kr
Sandberg Våra visor
Tapet
870 kr

Grafiska mönster på tapeten

Boråstapeter Retro
Tapet
449 kr
Boråstapeter Prisma
Tapet
799 kr
Boråstapeter Bulbous
Tapet
799 kr
Boråstapeter Trapez
Tapet
799 kr
MissPrint Chevron
Tapet
895 kr
Boråstapeter Ypsilon
Tapet
799 kr
Boråstapeter Tallyho
Tapet
799 kr

Vintagekänsla - också en form av retrotapeter

Sanderson Flamingos
Tapet
950 kr
Sanderson Seagulls
Tapet
795 kr
Sanderson Hedera
Tapet
795 kr
MissPrint Fern
Tapet
995 kr
Sanderson Chelsea
Tapet
895 kr
MissPrint Denver
Tapet
895 kr
Sanderson Sail Away
Tapet
895 kr
Sandberg Ester
Tapet
780 kr