Inspiration / Tapetmodet genom tiderna

Tapetmodet genom tiderna

Engelska Tapetmagasinet startade redan 1899 och i våra lokaler har många olika trender och stilar på tapeter passerat, för att sedan återkomma några decennier senare. Intresset för inredning har vuxit otroligt de senaste åren och just tapeter har blivit väldigt trendigt. Tapeter är idag ett relativt enkelt sätt att förändra och förtydliga en känsla i ett rum. Idag är design inspirerad från nästan alla olika tisdepoker men ofta i tolkningar för att passa vår nutid. Här förklarar vi i stora drag det mest utmärkande för de olika tidsepokerna fram till och med 1980-talet.

1700-talets tapeter

Under 1700-talet präglades tapeterna i Sverige av rokokon och den gustavianska stilen. Ofta tillverkades en blandning av handmålade tapeter och tryck med limfärg. Under mitten av 1700-talet i samband med rokokon blev det mode med papperstapeter och randiga tapeter med blomsterslingor. Under 1700-talet var även den gustavianska stilen stor, med bland annat ränder och blommor. I samband med att det ostindiska kompaniet grundades i Sverige blev även tapeter från orienten på modet, så kallad Chinoiserie. Övergången från stofttapeter till papperstapeter tros ha skett under 1700-talet.

Vanliga mönster på 1700-talet var diagonala rutor med ornament i skärningspunkten samt randiga tapeter med blomsterarrangemang löpande längs med ränderna.

1700-tals tapeter - Hamilton Weston Tapet Swakeleys Chinoiserie
1700-tals tapeter - Sandberg Tapet Gustav
1700-tals tapeter - Duro Tapet Hemmingbo

1800-talets tapeter

En helt ny mönstervärld öppnar upp sig under 1800-talet. Det fullkomligt exploderade med tapetmönster,  som många fortfarande är oerhört populära. Flera olika stilar pågick också samtidigt. Även under 1800-talet hämtade man inspiration från äldre formgivning och exempelvis Morris & co var under denna tid inspirerade av gotik och medeltiden i många av sina mönster. Det gjordes också en hel del panoramatapeter och imitationer av material som marmor eller ekådring. 

 

Panoramatapeterna skulle skapa känslan av att t.ex. sitta och äta middag i en kolonial miljö. I de borgliga hemmen var det ofta helt olika tapetmönster och stilar i olika rumstyper. Salongen hade mönster i nyrokoko, medan rökrummen var i orientalisk stil. Sammantaget var allting dock ofta i tunga färger och gardinerna var tunga och allting gav en mycket ombonad känsla. Allt gjordes med en stor konstnärlig medvetenhet.

William Morris & Co Willow Bough Tapet -20%
William Morris & Co Pimpernel Tapet -20%
Sandberg Rosenholm Tapet
Tapet
1 318 kr
William Morris & Co Golden Lily Tapet -20%
William Morris & Co Bramble Tapet
Tapet
1 815 kr

1900-talets tapeter

Sekelskifte, Arts & Crafts och Jugend. Omkring 1900-talets början spred sig den engelska rörelsen Arts & Crafts utanför Storbritannien och fick då stor betydelse för jugendstilens utveckling. Jugendstilen pågick mellan ca 1890 till omkring 1920 och karaktäriserades av organiska slingrande växter i regelbundna mönster. Klassiker från denna perioden är bland annat mönstret Berlin från Lim & Handtryck, Pimpernel från William Morris, Vallmo från Boråstapeter eller Nergården från Duro.

1900-tals tapet - Duro Ramsjö
1900-tals tapet - Duro Lydias gård

1920- och 1930-talets tapeter

Stiliserade blommor och ränder med regelbunda ornament. Idealet är ljusa färger och typiskt från denna period är inspiration från Asien, som syns tydligt i t.ex. tapeten Katarina från Sandberg och tapetmönstret Brunnsgatan från Duros historiska tapetkollektion.

 

Art Deco växte fram som en motreaktion efter Första världskriget och världen längtade efter framtidstro och glamour. Begreppet Art Deco blev vida känt första gången 1925 på Världsutställningen i Paris. Stilen betonar geometriska former i symmetri samt starka och kontrasterande färger. Alltid med en lyxig känsla.
20-talet kallades också ”det glada tjugotalet” och utmärktes av att nöjeslivet frodades i storstäder som London, Paris och New York. Fjäderplymerna i tapetkollektionen Grace från Sandberg ger en känsla av flärd och lyx.

 

Under 1920-1930-talet utvecklades det man kallar Funkis. Funktionalismen var en stil som blev stor både inom arkitektur och formgivning under denna tid. Namnet kommer ifrån att saker skulle utformas efter just sin funktion och de blev då avskalade och ofta med släta ytor. I Sverige slog funktionalismen igenom på 1930-talet och på 1940-talet designade Josef Frank många av de tapeter som fortfarande är populära som t.ex. Eldblomma, Paradiset, Vårklockor och Söndagsmorgon.

Tapeter 1920-tal - Casadeco Tapet Paravent
Tapeter 1920-tal - Sandberg Tapet Katarina
Tapeter 1920-tal - Duro Tapet Brunnsgatan
Cole & Son Tile Tapet
Tapet
1 855 kr
Cole & Son Delano Tapet
Tapet
1 950 kr
Casadeco Paravent Tapet
Tapet
7 620 kr
Nobilis Jakarta Tapet
Tapet
2 730 kr
Nobilis Chicago Tapet
Tapet
2 625 kr
Cole & Son Riviera Tapet
Tapet
1 950 kr
Zoffany Conway Poison Tapet
Tapet
2 485 kr

1940-talets tapeter

Småblommigt och idylliskt med bleka pasteller och grå nyanser. I slutet av årtiondet blev det mer geometriska mönster och gladare färger.

1940-tals tapeter - Josef Frank / Svenskt Tenn Tapet Paradiset
1940-tals tapeter - Josef Frank / Svenskt Tenn Tapet Klöverblad
1940-tals tapeter - Fornasetti / Cole & Son Tapet Frutto Proibito

Inspireras av 1940-talet

1950-talets tapeter

Tapeterna under denna period var ofta med abstrakta linjemönster och fondtapeten slår igenom stort. Mönstret anpassas ofta efter rummets funktion och klassiska kökstapeter med motiv blir populära. Klassiker är tapeter från Stig Lindberg som produceras av Boråstapeter, nydesign av MissPrint eller riktiga klassiska tapetmönster från Sanderson eller Little Greene.

1950-tals tapeter - Boråstapeter Tapet Schlager
1950-tals tapeter - Sandberg Tapet Juniflora
1950-tals tapeter - Sanderson Tapet Sail Away
Boråstapeter Trapez Tapet
Tapet
999 kr
Sanderson Sail Away Tapet
Tapet
1 290 kr
Lim & Handtryck Rutor Tapet
Tapet
1 895 kr
Boråstapeter Trapez Tapet
Tapet
999 kr
Boråstapeter Trapez Tapet
Tapet
999 kr
Boråstapeter Schlager Tapet
Tapet
699 kr
Boråstapeter Schlager Tapet
Tapet
699 kr
Sanderson Sail Away Tapet
Tapet
1 290 kr
Boråstapeter Schlager Tapet
Tapet
699 kr
Boråstapeter Trapez Tapet
Tapet
999 kr

1960-talets tapeter

Mindre mönster blir nu populärt och man blickar även tillbaka mot 1800-talets medaljongtapeter, men gör dem i modernare tappning. Istället används klara och rena färger och sammetstapeter blir populärt.

1960-tals tapeter - Boråstapeter Tapet Vertigo
1960-tals tapeter - Cole & Son Tapet Malabar
1960-tals tapeter - Sandberg Tapet Senecio
Boråstapeter Berså Tapet
Tapet
999 kr
Boråstapeter Vertigo Tapet
Tapet
999 kr
Boråstapeter Vertigo Tapet
Tapet
999 kr
Cole & Son Woodstock Tapet
Tapet
1 950 kr
Boråstapeter Vertigo Tapet
Tapet
999 kr
Cole & Son Malabar Tapet
Tapet
2 030 kr
Cole & Son Malabar Tapet
Tapet
2 030 kr
Cole & Son Malabar Tapet
Tapet
2 030 kr
Boråstapeter Vertigo Tapet
Tapet
999 kr
Boråstapeter Berså Tapet
Tapet
999 kr

1970-talets tapeter

Små mönster blev populärt igen och medaljongtapeter från 1800-talet kom tillbaka. Tapeter matchades gärna med tyger. Klara och rena färger användes i färgsättningen. Grova strukturerade tapeter, som stråtapeter och sjögrästapeter.

1970-tals tapeter - Engblad & Co Tapet Shangri La
1970-tals tapeter - Cole & Son Tapet Alpana
1970-tals tapeter - Little Greene Tapet Lavaliers
Boråstapeter Jane Tapet
Tapet
999 kr
Cole & Son Alpana Tapet
Tapet
1 950 kr
Boråstapeter Jane Tapet
Tapet
999 kr
Sanderson Pamir Garden Tapet
Tapet
1 580 kr
Boråstapeter Jane Tapet
Tapet
999 kr
Sanderson Pamir Garden Tapet
Tapet
1 580 kr

1980-talets tapeter

På 80-talet var mönster på tapeten inte helt i tiden. Istället inredde man ofta med mönsterlösa, strukturerade tapeter, som till exempel strå- och sjögrästapeter, som ofta var något mer fina i sitt uttryck än 70-talets grova, strukurerade tapeter. De mönster som syntes var ofta exotiska med palmblad, gärna i lodräta konstellationer. Tapetbårder fick sitt genombrott på 80-talet och de sattes både längst upp på väggen och i brösthöjd. Ofta valdes olika tapeter ovanför och nedanför bården. Enfärgade och enkla tapeter tog vid efter den mönstermani som pågått länge och pastellfärger var mycket populärt.

1980-tals tapeter - Långelid / von Brömssen Tapet Palm House
1980-tals tapeter - Intrade Tapet Masterpiece
1980-tals tapeter - Coordonné Tapet One Day at the Beach
Carma British Heritage Tapet
Tapet
1 375 kr
Carma British Heritage Tapet
Tapet
1 375 kr
GP & J Baker Ferns, Blush Tapet
Tapet
2 950 kr
Cole & Son Palm Leaves Tapet
Tapet
2 015 kr
Elitis Indiana Tapet
Tapet
2 890 kr
Carma British Heritage Tapet
Tapet
1 375 kr
Intrade Masterpiece Tapet
Tapet
1 525 kr

1990-talets tapeter

90-talet erbjöd en variation av olika stilar: minimalism, geometriska mönster, fotorealism och stilar inspirerade av subkulturer. I den minimalistiska stilen dominerade ljusa, neutrala färgställningar, enkla geometriska former och glesa mönsterbilder. Geometriska former som trianglar, cirklar, ränder och abstrakta former var mycket vanligt. Även abstrakta heltäckande mönster som upplevs flammiga och efterliknar "svampade" väggar. Teknikutvecklingen i samhället kom också att påverka tapetmodet på 90-talet, då det blev populärt med fototapeter föreställande till exempel trä och betong. Subkulturer som grunge och alternativ rock hade också en stor påverkan på 90-talets inredningsstil, där den estetiken återspeglades i tapeter med slitna ytor, mörka färger och industriella element. För att återskapa 90-talsstilen kan man också vända sig till typiska 90-talsmotiv som mån- och solsymboler, använda tapetbårder eller inspireras av färgskalorna och inredningen i populära 90-talsserier som till exempel Vänner.

Tapeten Soli från Fornasetti och Cole & Son, en 90-tals tapet med solar.
Tapetbården Limerick från Långelid / von Brömssen kan bidra till att återskapa en typisk 90-tals stil.
Den fotorealistiska tapeten Concrete Wall från Boråstapeter efterliknar betongyta, en populär stil på 90-talet.
Boråstapeter Driftwood Tapet
Tapet
699 kr
Fornasetti Soli Tapet
Tapet
3 965 kr
Fornasetti Soli e Nuvole Tapet
Tapet
3 965 kr
Designers Guild Michaux Tapet
Tapet
1 190 kr
Fornasetti Soli Tapet
Tapet
3 965 kr

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER