Inspiration / Retrotapeter

Retrotapeter sätter stilen

Storhetstiden för retro var under 40-, 50-, 60-, och 70-talen. Denna epok innebar starka, pigga färger och stilrena former. Just under denna period låg Skandinavien i framkant, där framförallt Sverige och Danmark var tongivande vad gällde design. Som en motreaktion på alla de stora tunga möblerna som varit under efterkrigstiden behövdes något piggare. Plastmöbler, i kombination med möbeldesign där smala och lätta träformer i teak också var ett vanligt förekommande material, gjorde sig fint till alla de färgsprakande och ofta grafiska tapeter som producerades under denna tid. Även plast blev oerhört populärt och vi verkade ha ett starkt behov av att få in färg i våra hem. Ofta i pasteller och mörkare varma toner som brunt och rostrött. Tapeterna under denna tid var ofta matchade med till exempel samma mönster som porslinet hade.

40-TALSTAPETER 

Tapeter under 1940-talet präglades som mycket annat av krigstiden. Under första delen av 40-talet var dova färger som bleka pasteller och gråa nyanser populärt, utan större kontraster mellan bakgrund och mönster. Mönsterbilderna var idylliska och avbildade ofta små, inhemska ängsblommor och andra motiv från naturen. Mot slutet av 40-talet fick tapeterna ett helt annat uttryck då välkända formgivare istället började designa färgstarka tapeter med väl tilltagna och kreativa mönsterbilder. En av de mest inflytelserika formgivarna av tapeter under 40-talet var Josef Frank som bland annat designade klassikerna Eldblomman och Vårklockor, som än idag tillverkas av Svenskt Tenn.

40-talstapet Herbarium Boråstapeter retrotapet
40-talstapet Josef Frank Klöverblad retrotapet
40-talstapet Josef Frank Aurora retrotapet

50-TALSTAPETER 

50-talets tapeter har en något mjukare färgskala med sirliga vackra mönster. Tapeterna från tiden består ofta av abstrakta linjemönster, geometriska former samt förenklade och grafiska tolkningar av naturen. Under 1950-talet började allt fler inreda med fondtapeter och det blev även populärt att tapetsera funktionsenligt, till exempel med matinspirerade mönster i köket och sagomönster i barnrummet. Några av de mest omskrivna formgivarna är Arne Jacobsen, Stig Lindberg och Viola Gråsten vars tapeter produceras av Boråstapeter idag. Vi har även ny design av MissPrint eller riktigt klassiska tapetmönster från Sanderson och Little Greene.

50-talstapet Arne Jacobsen Ypsilon retrotapet
50-talstapet Stig Lindberg Fruktlåda retrotapet
50-talstapet Stig LIndberg Grazia retrotapet

60-TALSTAPETER 

Tapeter från 1960-talet erbjuder ett brett spektrum av mönster, färger och strukturer. Allt från gillestugans stråtapeter och sjögrästapeter, till stormönstrade retrotapeter och 1800-talsinspirerade medaljongtapeter. Miljonprogrammets bostäder som inreddes i mycket neutrala toner har också satt sin prägel på årtiondet. Mot slutet av 60-talet börjar flower power-rörelsen inspirera heminredningen och psykadeliska och optiska mönster introduceras. Tapeter som är typiska för 60-talet är Berså av Stig Lindberg för Boråstapeter och Mizo från Boråstapeter.

70-TALSTAPETER 

1970-talets tapeter var färgglada och mönstret blev allt större. Ofta sågs vågade geometriska mönster, inte sällan med ett psykedeliskt formspråk. Enorma blommor och starka kompletterande färger blev signum för denna tid. Under 70-talet fanns också en återfunnen vurm för medaljongtapeter och tapeter inspirerade av Arts & Crafts-rörelsen. Tapeter som är typiska för 70-talet är Lavaliers från Little Greene, Olimpia Zagnolis tapeter för Coordonné och Anita samt Jordgubben från Boråstapeter.

ORIGINALMÖNSTER PÅ TAPETEN

Idag nytillverkas det en hel del retrotapeter från välkända formgivare samtidigt som det hela tiden dyker upp nya formgivare och varumärken med stark inspiration från just retroepoken. För några år sedan släppte Boråstapeter sin kollektion ”Scandinavian Designers” där de samlar de skandinaviska designklassikerna och sätter dem på väggarna. Kollektionen har tolv originalmönster från 1950-talets främsta formgivare; Arne Jacobsen, Karl Axel Pehrson, Stig Lindberg och Sven Markelius, som de gjort om till tapet. De mest kända tapeterna är Ypsilon, Herbarium och Trapez.

 

Retrotapeter från England har blivit alltmer populärt, där bland annat engelska tillverkaren Little Greene har tagit fram en kollektion som enbart är baserad på original. Kollektionen har åtta tapetmönster som alla är designade efter original från 1950-talet som hittades på ”Manchester's Whitworth Art Gallery”.  

DÅTIDENS TAPETER GER INSPIRATION IDAG

De senare åren har familjeföretaget MissPrint blivit allt större. Hemma i sin studio i England skapar de nutida designklassiker som blir så där ”lagom retro” som många är ute efter. Det känns retro, men det känns inte gammalt. Ljuva pasteller och knalliga färger gör att de passar perfekt för att sätta stilen med tapet i tex hall, kök eller barnrum.

SÅ INREDER DU MED RETROTAPETER

En retrotapet passar i de flesta hem men kanske framförallt för dig som värdesätter uttrycksfulla mönster, härliga färger och spännande strukturer. Retrotapeter är populära som fondtapeter idag men sätter även stilen heltapetserade i hallen, köket eller vardagsrummet.

Utbudet av retrotapeter är stort och det kan vara svårt att navigera, men en bra vägledning är att välja tapeter utifrån din bostads byggnadsår. I retrokök har det blivit allt vanligare att sätta sin egen prägel med till exempel knoppar och bänkskivor men att låta originalstilen i övrigt få vara kvar. Sätter man då en ny, fin tapet i rätt stil så förhöjer man den historiska känslan ytterligare. Retrotapeter ger också värme och personlighet åt nyproduktionens strama och neutrala rum. Att välja en färgglad retrotapet är ett bra sätt att komma igång med färgsättningen hemma – med mycket färg på tapeten så är det enkelt att ta upp kulörer till möbler och inredningsdetaljer för att skapa en balanserad inredning.

Ett urval av våra retrotapeter

MissPrint Shapes
Tapet
1 149 kr
Cole & Son Palm Leaves
Tapet
1 865 kr
Nobilis La Havane
Tapet
3 255 kr
Boråstapeter Ypsilon
Tapet
899 kr
Boråstapeter Pottery
Tapet
999 kr

Missoni Zig Zag Multicolore
Tapet
1 285 kr
Boråstapeter Berså
Tapet
899 kr
Osborne & Little Lempicka
Tapet
2 115 kr
Boråstapeter Friviva
Tapet
899 kr
Cole & Son Palm Jungle
Tapet
2 060 kr

Boråstapeter Gråäng
Tapet
699 kr
Marimekko Räsymatto
Tapet
1 899 kr
Boråstapeter Bladranker
Tapet
899 kr
Sandberg Till Carl
Tapet
1 045 kr

Boråstapeter Berså
Tapet
899 kr
MissPrint Tropics
Tapet
1 149 kr
Cole & Son Palm Leaves
Tapet
1 865 kr
Boråstapeter Trapez
Tapet
899 kr
Marimekko Pieni tiara
Tapet
1 899 kr

MissPrint Tropics
Tapet
1 149 kr
Boråstapeter Trapez
Tapet
899 kr
MissPrint Mono
Tapet
1 149 kr
Cole & Son Palm Leaves
Tapet
1 865 kr
Boråstapeter Arne
Tapet
899 kr

Marimekko Orkanen
Tapet
1 899 kr
Boråstapeter Fågelbo
Tapet
999 kr
Boråstapeter Anita
Tapet
499 kr
MissPrint Bottles
Tapet
1 149 kr

Marimekko Unikko
Tapet
1 899 kr
MissPrint Water Lily
Tapet
1 149 kr
Boråstapeter M.I.T.
Tapet
899 kr
Boråstapeter Amorina
Tapet
899 kr

Boråstapeter Kvackstep
Tapet
899 kr
Boråstapeter Romans
Tapet
899 kr
Boråstapeter Bladranker
Tapet
899 kr
Cole & Son Hicks Hexagon
Tapet
1 780 kr
Nobilis La Havane
Tapet
3 255 kr

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER

Smidig betalning

Swish, kort, faktura, delbetalning eller välj att betala senare.
LÄS MER