Inspiration / Josef Frank tapeter

Josef Frank - den österrikiske arkitekten som tog Sverige med storm

Engelska Tapetmagasinet är sedan 2013 exklusivt utvald av Svenskt Tenn som auktoriserad återförsäljare av Josef Franks och Estrid Ericssons tapeter. Alla tapeter finns som lagervara i vår butik och i vår webshop, där vi också bjuder på frakten. Här berättar vi om vem Josef Frank var och hur han har kommit att bli en sådan viktig influens i det svenska hemmet. Arkitekturprofessor Josef Frank från Wien flydde undan nazismen och fick svensk form att få internationellt genombrott. 1933 lämnade Josef Frank och hans svenska fru Anna ett Österrike som blivit alltmer antisemitiskt, till det betydligt tryggare Sverige. Vid denna tid var Josef Frank 50 år och erbjöds av Estrid Ericsson att bli formgivare åt Svenskt Tenn. Det var begynnelsen på ett livslångt och avgörande samarbete för Josef Franks framgång.

 

Vid femtio år ålder, som en outsider i Sverige, lyckades han skapa en ny karriär och bli en svensk designikon. Denna kreativa och inspirerande arkitekt och designer räknas som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare. Den konstnärliga producenten Estrid Ericson och den produktiva designern fick internationellt genombrott. Josef Frank var extremt produktiv och under sin tid hos Svenskt Tenn skapade han över 2000 möbelskisser och 160 mönster till textilier.

Josef Frank porträtt Svenskt Tenn
Estrid Ericson porträtt Svenskt Tenns grundare

SKAPA HARMONI I ETT HEM

Under denna tid var modernismen stilbildande och förespråkades av bland annat franske arkitekten Le Corbusier och Ludwig Mies van der Rohe, men Josef Franks idéer om att skapa harmoni i ett hem gick tvärs emot mycket av detta. ”Den enfärgade ytan verkar orolig, den mönstrade lugnande, ty betraktaren påverkas ofrivilligt av det långsamma, lugna framställningssättet. Ornamentets rikedom kan man inte så snabbt utgrunda, den enfärgade ytan däremot är man genast på det klara med, och därmed erbjuder den inget ytterligare av intresse”.

Josef Frank tyckte att standardiserade inredningar gjorde människor för likriktade och föredrog istället mer konstnärliga stilideal och lyckades utveckla en egen typ av modernism med sina varma färger och naturliga material. På världsutställningarna i Paris 1937 samt New York 1939 gick Svenskt Tenns utställning tvärtemot tiden och visade istället djärva kontraster vad gällde material, färger och mönster. Det fick så mycket uppmärksamhet att begreppet ”Swedish Modern” grundades.

 

EN AV SVERIGES VIKTIGASTE FORMGIVARE

Josef Frank har gjort djupa avtryck i den svenska formhistorien och en av Sveriges, genom tiderna, viktigaste formgivare efter sitt samarbete med Svenskt Tenn. Tapetmönstren som skapades på 1940-talet är fortfarande eviga klassiker. Tapetmönster med namn som Eldblomman, Söndagsmorgon. Paradiset, Krysantemer, Sagoträdet och Vårklockor. 2015 släppte Svenskt Tenn ytterligare en tapet designad av Josef Frank på 40-talet – det vackra mönstret Klöverblad. Josef Franks tapetmönster producerades från början av Norrköpings Tapetfabrik som blev uppköpt av Eco tapeter, som sedan blev uppköpta av Boråstapeter. 2009 tog Svenskt Tenn över produktionen och har sedan 2012 limtryckt tapeterna enligt gammal tradition som ger en mer levande känsla och även närmre Josef Franks original. De populära mönstren finns i flera färgställningar och heter Eldblomma, Paradiset, Vårklockor, Krysantemet, Sagoträdet och 2017 lanserades Stjärnmatta i grönt och blått. Samtidigt lanserades även Estrid Ericsons tapetmönster Elefant i grönt. 

 
Blommig retrotapet - Söndagsmorgon - Från Josef Frank
Blommig tapet - Stjärnmatta - Från Josef Frank
Blommig tapet - Eldblomma - Från Josef Frank

Alla Josef Franks tapeter

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER