Inspiration / Karin och Carl Larsson

Karin och Carl Larsson

Inspireras av makarna Karin och Carl Larssons berömda stil. Här hittar du tapeter, tyger och färg som inspirerats av Carl Larsson-gården Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna. Karin Larssons fria inredningsstil och familjens livsstil avbildades i Carls målningar, bland annat i bildserien Ett hem från 1899 som fick spridning över hela världen i början av 1900-talet. Inredningsstilen var unik och nytänkande – idag är den nästintill synonym med svensk stil.

Inredningen på Carl Larsson-gården

Karin och Carl Larssons inredningsstil var fri, nytänkande och med den skapades ett helt nytt ideal för svenska hem. Stilen avbildades i Carl Larssons målningar, där familjens liv gestaltades i de vackra miljöerna och interiörerna i och omkring gården Lilla Hyttnäs. Inredningsstilen som präglade Larsson-hemmet karaktäriserades av ljusa färger, lekfulla mönster och handgjorda detaljer. Här syns starka nyanser av rött, grönt, gult och blått. Vågad mönstermix och kontrastrik användning av färgerna. Väggarna pryds av väl valda ord, handmålat porslin och konst. Karin Larsson, själv en skicklig textilkonstnär, bidrog med vävda mattor, textila konstverk och vackra broderier, som tillsammans med Carl Larssons målningar skapade en harmonisk och personlig atmosfär. Karin och Carl Larsson inspirerades av och blandade olika stilar i inredningen, som bland annat engelska Arts & Crafts-rörelsen, allmoge, jugend / art nouveau, japonism och modernism. 

 

Det var en stil som hyllade det enkla och vardagliga livet. Hemmet var motsatsen till den samtida traditionella och tunga 1800-tals inredningen. Precis som vi inreder i dag, blandade Larssons gammalt och nytt. Det var nytt för deras tid. Möbler och dekor valdes med omsorg, ofta handmålade eller dekorerade för att passa konstnärligt in i helheten. Hela hemmet var ett konstverk i sig, där varje rum berättade en historia om familjens liv och kreativitet.

Förmaket på Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs

Förmaket på Lilla Hyttnäs.

Matsalen på Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs

Matsalen eller blomsterrummet på Lilla Hyttnäs. Bilder hämtade från www.carllarsson.se

Tapeter inspirerade av Karin och Carl Larssons konstnärsskap

Tapeter var inget självklart val på Lilla Hyttnäs. Här smyckades väggarna istället av stuckatur, lister, porslin, hyllor, bårder och konst av alla slag. Men det finns ändå flera sätt att skapa Carl Larsson-stilen med hjälp av tapeter. Det finns exempelvis flera tolkningar på hur tapeter skulle kunna se ut, inspirerat av inredningen, Karin och Carls konst samt omgivningarna i Sundborn. Kollektionen Huset i solen från Sandberg Wallpaper är ett exempel på det. Det finns också avbildningar av Carl Larssons verk, där man tolkat konstnärens målningar på mer eller mindre trogna sätt, som i kollektionen Karin & Carl från Rebel Walls. Lim & Handtryck har även tryckt ett av Carl Larssons egna mönster, tapeten Åt solsidan – Klöver & bin som finns i flera färgställningar. För att efterlikna stilen kan du även välja en tapetbård eller tapetsera på oväntade ställen – som till exempel inramat i väggpaneler.

Tapet Lyckan från Sandberg

Tapeten Lyckan från kollektionen Huset i solen

Tapeten Lyckan har inspirerats av Karin och Carl Larssons stil. Ur kollektionen Huset i solen från Sandberg.

Tapet Brita från Sandberg

Randig tapet från Sandberg

De randiga ripsmattorna och rosa väggarna med gröna lister i vardagsrummet i Carl och Karin Larssons hem Lilla Hyttnäs har inspirerat tapeten Brita från Sandberg.

Tapet Marstrand från Rebel Walls

Låt Carl Larssons målning Marstrand pryda en hel vägg

I denna målning har Carl Larsson inspirerats av de havsnära vyerna från deras trädgård på Marstrand, där familjen spenderade våren 1893. Här tapeten Marstrand från Rebel Walls.

Måla om i Lilla Hyttnäs färger

För att skapa Karin och Carl Larssons stil när det kommer till färg, så handlar det både om att välja rätt nyanser men också att vara kreativ i hur och vad du målar. Här används färgstarka kulörer i framförallt grönt, rött och gult. Till det syns även nyanser av orange, rosa och blått. Interiören är kontrastrik och färgerna används för att framhäva både varandra och rummets egenskaper. När det kommer till hur och vad du målar, så handlar det inte bara om att måla väggen i rätt nyanser. På Lilla Hyttnäs är väggen ofta vit, förutom en del väggmålningar, medan snickerier som paneler, tak, dörrar och möbler är målade i olika färgstarka nyanser. Målade snickerier möter också trärena ytor på ett vackert och genomtänkt sätt. För att efterlikna Carl Larssons möbler kan några loppisfynd och ett par burkar färg vara en bra investering.

En beige kulör inspirerad av Carl Larsson-gården

Grön och beige färg inspirerad av Carl Larsson-gården

Färgkollektionen Ett Hem har tagits fram i samarbete med Carl Larsson-gården. Här den gröna kulören Grinden och den beige nyansen Verandan.

Färg Carl Larsson ett hem kök Little Greene

Gul nyans i färgen Köket

En vacker Carl Larsson-gul nyans med namnet Köket. Färgen har tagits fram av och för Cupboards & Goods i samarbete med oss på Engelska Tapetmagasinet.

Färg Bamboozle från Farrow & Ball

Röd färg hos Carl Larsson

Carl och Karin Larsson målade sitt hem i en hel del röda nyanser, som gärna fick gå åt det orange hållet. Här färgen Bamboozle 304 från Farrow & Ball.

Tyger i Karin Larsson-stil

Karins konstnärskap gav sig uttryck genom en mängd olika hantverk, som bland annat vävning och broderi. På Carl Larsson-gården syns hennes verk på många håll, i allt från väggbonader till kuddar och dynor. Geometriska mönster som randigt, rutigt och sicksack användes också flitigt, gärna i blå, röda och gula nyanser. Tvåfärgade Arts & Crafts-mönster som det i tapeten Åt solsidan – Klöver och bin från Lim & Handtryck, designade av Carl Larsson kan också vara ett bra val när du vill inreda i denna stil. William Morris har flera mönster i liknande stil och färgställningar.

Tyget Borage från William Morris

Arts & Crafts på Carl Larsson-gården

Makarna Larsson var bland annat inspirerade av den engelska Arts & Crafts-rörelsen med William Morris i spetsen. Här har vi en kudde i det vackra tyget Borage från Morris & Co.

Randigt rött tyg i Carl Larsson-stil från Ian Mankin

Randiga mönster

Randiga mönster syns på många ställen på Lilla Hyttnäs. Här ett randigt tyg från Ian Mankin.

Ett nytänkande konstnärspar

Karin och Carl Larsson, framstående konstnärspar från det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet, var kända inte bara för sina konstnärliga prestationer utan även för sin unika inredningsstil. Deras hem i Sundborn, kallat Lilla Hyttnäs, blev ett konstnärligt mästerverk som speglade deras passion för konst, hantverk och enkelhet.

 

Carl Larsson (1853-1919) är en av Sveriges mest kända konstnärer genom tiderna. Carl Larsson föddes under fattiga förhållande, men hade tidig konstnärstalang. Åkte till Paris, och konstnärsområdet Grez, där han träffade Karin. 1888 fick de gården Lilla Hyttnäs av Karins föräldrar. Carl Larsson är mest känd för sina akvarellmålningar av familjens idylliska liv. 

 

Karin Larsson (1859-1928) var en konstnär före sin tid. Karin Larssons moderna, nyskapande och färgstarka konstnärskap utvecklades kring sekelskiftet 1900. Stilen innehöll många influenser, som tillsammans bildade ett helt nytt stilideal i Sverige, här fick den nya modernismen samsas med stilar som jugend, Arts & Crafts, allmoge och japonism. Hon hade en öppenhet mot trender och influenser som hon vävde in i sitt konstnärskap. Hon var inte rädd för att prova nya tekniker, som broderadi, väveri, stickning, virkning, knyppling, sömnad av kläder med mer.

 

Karin och Carl Larsson fortsätter att inspirera än idag

Idag fortsätter Karin och Carl Larssons inredningsstil att påverka och inspirera moderna hem. Många tar till sig det lekfulla och handgjorda från Larssons konstnärliga arv, vilket återspeglas i valet av färgpaletter och dekorationer. Dessutom framhävs betydelsen av att skapa en personlig och konstnärlig atmosfär i hemmet, där varje möbel och detalj är noga utvald för att berätta en unik historia. Larsson förstod hur färgerna kunde påverka sinnesstämningen och använde dem för att skapa en känsla av glädje och harmoni i sitt hem.

 

Larssons estetik lever vidare som en tidlös inspirationskälla för dem som strävar efter att förena konst och inredning på ett sätt som är både vackert och meningsfullt. Idag, när man besöker Carl Larssons gård, får man en direkt upplevelse av denna färgrika värld. Det har blivit en inspirationskälla för många som uppskattar den positiva energi och konstnärliga känsla som färgsättningen på Larssons gård förmedlar.

Tapeter, tyger och färg i
Carl Larsson-stilen

Little Greene Skamvrån Färg -15%
Färg
fr. 119 kr
Little Greene Verandan Färg -15%
Färg
fr. 119 kr
Sandberg Sundborn Tapet -25%
Tapet
340 kr
Sandberg Iris Amber Tapet -25%
Tapet
989 kr

Farrow & Ball Copenhagen Roof 9816 Färg -15%
Sandberg Aralia Tapet -25%
Tapet
285 kr
Sandberg Maskrosen Spring Green Tapet -25%
Midbec Mirabelle Tapet -15%
Tapet
764 kr

Midbec Mirabelle Tapet -15%
Tapet
764 kr
Sandberg Elmire Tapet -25%
Tapet
864 kr

Sandberg Till Carl Tapet -25%
Tapet
864 kr
Rebel Walls Marstrand Tapet
Tapet
380 kr
Sandberg Lyckan, Sunflower Tapet -25%
Farrow & Ball Danish Lawn 9817 Färg -15%
Färg
fr. 410 kr

Sandberg Kersti Indigo Tapet -25%
Tapet
989 kr
Astrid Hedda Tyg
Tyg
2 235 kr
Midbec Mirabelle Tapet -15%
Tapet
764 kr
Sandberg Kvitten Tapet -25%
Tapet
864 kr
Sandberg Suzanne, Folklore Blue Tapet -25%

Sandberg Lyckan, Sapphire Tapet -25%
Tapet
625 kr
Sandberg Maskrosen Pink Tapet -25%
Tapet
864 kr
Sandberg Kersti Spring Green Tapet -25%
Midbec Mirabelle Tapet -15%
Tapet
764 kr
Sandberg Suzanne, Emerald Tapet -25%
Tapet
340 kr

Sandberg Lyckan, Copper Tapet -25%
Tapet
625 kr
Sandberg Brita Tapet -25%
Tapet
625 kr
Sandberg Till Karin Spring Green Tapet -25%

Sandberg Elmire Tapet -25%
Tapet
864 kr
Rebel Walls Hemma Tapet
Tapet
380 kr
Sandberg Brita Tapet -25%
Tapet
625 kr
Sandberg Kvitten Tapet -25%
Tapet
864 kr
William Morris & Co Borage Tyg -20%

Sandberg Sundborn Tapet -25%
Tapet
340 kr
Rebel Walls Ax Tapet
Tapet
380 kr
Ax

Sandberg Karins bukett, Sky Blue Tapet -25%
Sandberg Signe Tapet -25%
Tapet
864 kr
Rebel Walls Suzanne Mcmi Tapet
Tapet
380 kr
Sandberg Maskrosen Soft Blue Tapet -25%
Sandberg Signe Tapet -25%
Tapet
864 kr

Rebel Walls Lilla H Tapet
Tapet
380 kr
Sandberg Elmire Tapet -25%
Tapet
864 kr
Rebel Walls Solsidan Tapet
Tapet
380 kr
Little Greene Grinden Färg -15%
Färg
fr. 119 kr
Rebel Walls Midsommar Tapet
Tapet
380 kr

Sandberg Till Carl Tapet -25%
Tapet
864 kr
Sandberg Iris Sky Blue Tapet -25%
Tapet
989 kr
Sandberg Kvitten Tapet -25%
Tapet
864 kr
Midbec Mirabelle Tapet -15%
Tapet
764 kr
Rebel Walls Stugan Tapet
Tapet
380 kr

Hittar du inte det du söker?

Spana in våra historiska tapeter och historiska tyger för fler mönster i liknande stil. Du är också varmt välkommen att kontakta oss på info@engelskatapetmagasinet.se eller 031-711 98 50.

 

 

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Instagram

Följ @Tapetmagasinet på Instagram och ta del av vår värld fylld med tapeter, inspiration och inredningsglädje.

Till vår Instagram

Mängdrabatt

Mer rabatt ju mer du handlar. Få upp till 15% i mängdrabatt online.
LÄS MER

Fri frakt

Vi har fri frakt på tapeter.
Snabb och smidig leverans.
LÄS MER

Betala med Klarna

Välj mellan Swish, kort, faktura och delbetalning.
LÄS MER

Personlig service

Ring eller maila oss.
Vi hjälper vi dig gärna direkt.
LÄS MER