Stäng

randiga tapeter är tidlöst elegant

Ränder på tapeten är något som aldrig går ur tiden. Randigt passar lika fint både till den gustavianska stilen som till nordisk elegans. Den kan vara dramatisk men också ge ett lugnande intryck. Med hjälp av den randiga tapeten kan man  skapa nya dimensioner i rummet på ett effektfullt sätt. Väljer man lodräta ränder ger det illusionen av högre i tak. I de lite mindre utrymmena kan man sätta en randig tapet på tvären istället för på längden för att få intrycket av ett större och bredare rum.  På så vis upplevs rummet rymligare. Den lodräta tapeten Chepstowe stripe från Cole & Son är en sofistikerad "all-over" randig design med fina metalltrådar i två toner på en svart bakgrund. En annan lodrät tapet från Cole & Son är Wimbledon stripe ur kollektionen Festival Stripes. Finns i fem färgställningar.

Klassiska randiga tapeter

Den klassiska randiga tapeten går aldrig ur tiden. Vare sig det är breda, smala och lodräta eller vågräta ränder känns det helt rätt. Randiga tapeter tenderar att ge ett cleant och sofistikerat intryck. Vill du däremot vara lite mer vågad så kör på en klassisk randig tapet fast i någon starkare färg. 

 

Randig tapet från Sandberg
Randig tapet från Cole and Son
Randiga tapeter från Cole and Son

 

 

Historiska ränder med känsla

Efter rokokons korta men intensiva glansperiod uppstod en motrörelse som åter hyllande de klassiska idealen. Rokokon representerade det lekfulla och oregelbundna. Den gustavianska stilen däremot karakteriserades av stränghet och symmetri. Man behöll visserligen elegansen och lättheten men gav den en tillstramad form. Blomstermotiven som var ett så utmärkande drag inom rokokons formvärld fanns kvar men blomslingorna stramades till och bands genom linjeornament och girlanger. Särskilt berömda blev de fransktillverkade s k panoramatapeterna, där motivet utan upprepning täckte alla väggarna i rummet. Ett hundratal av dessa prakttapeter letade sig upp till Norden och finns på våra slott och herrgårdar.

Randig klassisk tapet från Cole & Son
Randig tapet från Boråstapeter
Randig tapet från Boråstapeter

Grafiska ränder

Randig tapet från Cole & Son
Randig tapet - Hackney Empire - Från House of Hackney
Randig tapet från Cole & Son
Sanderson Cecile Rose
Tapet
1 075 kr
Sandberg Österbro
Tapet
3 440 kr
Osborne & Little Paillons
Tapet
1 915 kr
Cole & Son College Stripe
Tapet
800 kr
Sandberg Djurgården
Tapet
1 730 kr